Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Importància de l'aïllament tèrmic en l'estalvi energètic

08-06-2020
Importància de l'aïllament tèrmic en l'estalvi energètic
Importància de l'aïllament tèrmic en l'estalvi energètic

Ja sigui a l'hivern o estiu, la despesa energètica usada per a climatizar l'habitatge pot suposar un 40% del consum energètic. Existeixen diferents maneres de reduir aquest consum energètic, com poden ser els aparells eficients. No obstant això, alguna cosa que pot permetre un gran estalvi energètic (i per tant econòmic) és un bon aïllament tèrmic en l'habitatge.

L'aïllament tèrmic té un important potencial en la millora de l'eficiència energètica i l'estalvi d'energia en un habitatge. Gràcies a diferents sistemes constructius es pot estalviar fins a un 60% d'energia. No obstant això, no és el seu únic benefici, ja que, en reduir el consum, també permet reduir la contaminació.

Estalvi d'energia mitjançant un bon aïllament

Un bon aïllament tèrmic es tradueix en una disminució de les necessitats energètiques de l'habitatge. Com menys consumim, més estalviarem en la factura.

És fonamental que un habitatge estigui ben aïllada tèrmicament, aconseguint que els elements que estiguin en contacte amb l'exterior (murs exteriors, cobertes, sòls, envans i buits) augmentin la seva resistència al pas de la calor. Un bon aïllament tèrmic permetrà mantenir la temperatura interior el més estable possible, impedint la sortida de la calor a l'hivern i del fred a l'estiu.

La millor manera de millorar tèrmicament l'envolupant d'un edifici és millorar l'aïllament tèrmic de la façana. No obstant això, també és bàsic aïllar de manera adequada sostres i sòls, així com triar finestres i portes amb un nivell adequat aïllament tèrmic, evitant els ponts tèrmics.

Els tipus d'aïllants tèrmics més usats són panells de llana mineral o fibres de cel·lulosa, escuma de poliuretà, planxes de poliestirè expandit o extruit, vidre cel·lular, perlita expandida, aglomerat de suro, entre altres.

L'aïllament és l'únic material de l'obra que s'amortitza gràcies a l'estalvi econòmic que proporciona.

El millor aïllant tèrmic

Si bé no existeixen estudis que hagin determinat quin és el millor aïllant tèrmic, la veritat és que existeixen unes certes afirmacions que sí que són totalment certes:

- Segons la valoració d'eficiència tècnica: els millor seran els materials orgànics i la llana de roca
- Segons la valoració d'eficiència energètica: el millor serà l'aglomerat de suro i les fibres de cel·lulosa, tant per consum com per contaminació.

Lleis que regulen l'estalvi energètic en edificis


A Espanya s'han de complir tant la Directiva d'Eficiència Energètica com el Reial decret que millora el reglament d'instal·lacions tèrmiques. Aquest reglament indica quines accions s'han de prendre per a aconseguir que existeixi un millor rendiment energètic dels equips climatització o que es millori l'aïllament en equips i conductes de fluids tèrmics.

A més, el RITE indica com incorporar subsistemes que millorin la recuperació d'energia i l'aprofitament de l'energia de residu, així com la desaparició d'equips poc eficients de manera gradual i l'ús menor de combustibles contaminants.

En relació a això, des de fa anys és obligatori que els habitatges que vagin a llogar-se o vendre's han de posseir un Certificat d'Eficiència Energètica, que informe del consum anual que es realitza en l'habitatge. Dins de les coses que apareixen en aquest certificat destaca l'aïllament tèrmic.