Tornar

Problemes amb el corc?

08-04-2020
Problemes amb el corc?
Quan pensem en la conservaciío del mobiliari o de les bigues de casa nostra, sovint ens ve a la ment dos conceptes: el manteniment de pintures i vernissos, i l'aparició de foradets a la superfície dels elements de fusta.

Aquests forats que veiem als mobles o bigues de fusta són una alarrma que no hauríem d'ignorar.  Aquests indicis ens estan comunicant que estem davant d'una plaga de corc.

En primer lloc, hem de saber que els orificis de la fusta són sempre forats de sortida del corc. És molt important aquesta informaciói perquè ens aportarà una nova visió sobre el problema dels corcs.

Llavors, com comença el problema?

Una vegada que la femella ha sigut fecundada (fora de la fusra), aquesta comença a posar ous en petites irreguralitats i escletxes de la fusta, depositant-los en petits grupets, podent arribar a posar cada femella més d'un centenar d'ous.

Passades unes quantes setmanes (en funció de l'espècie i temperatura) els ous que han posat comencen a eclosionar, sortin a les hores diminutes larves, que ràpidament comencen a excavar túnels de la seva mida, així es van endinsant a la fusta, quedant-se en ella durant diversos anys fins que, una vegada realitzada la metamorfosi, arriben al seu estadi adult i abandonen la fusta (i és quan apareixen els famosos forats), quedant així tancat el seu cicle reproductiu.

És precisament a l'estadi larvari on ocasionen els danys més importants, ja que necessiten menjar la fusta pel seu desenvolupament, realitzant en aquest procés els famosos túnels a l'interior de la fusta.  Aquestes alteracions que pateixen les fustes a causa dels xilòfags poden ser tan greus que, en el cas de bigues estructurals, arriben a cedir por haver variat la seva resistència.

Si té forats a la fusta té una plaga de corc, està veient la punta de l'iceberg.